• Uitstekende service
  • BOVAG erkend
  • Groot assortiment onderdelen
  • 2480m2 showroom in Kapel-Avezaath

Ma - Vr: 08:00 tot 18:00 en Za: 8:00 tot 17:00

Sinds 1988
Specialist in nieuwe en gebruikte aanhangwagens

Direct persoonlijk advies?

0344 - 66 21 22

Tips & advies

Als je een aanhangwagen koopt wil je er natuurlijk zolang mogelijk mee doen. Daarom adviseren wij één keer per jaar een onderhoudsbeurt, maar je kan zelf ook al het één en ander doen om zolang als mogelijk gebruik te maken van de aanhangwagen. Denk hierbij aan regelmatig de bandenspanning controleren en de aanhangwagen schoonhouden.

Bandenspanning en bandenslijtage
De banden van de aanhangwagen zijn de enige onderdelen, die in direct contact staan met het wegdek. Dat verklaart ook waarom de staat van de band in grote mate de grip en wegligging van de aanhangwagen bepaalt. Met name de bandenspanning en het bandenprofiel zijn van grote invloed op de veiligheid van je transportmiddel. Controleer daarom tweewekelijks de aanhangwagen banden op:

Bandendruk
Profieldiepte
Onregelmatige slijtage
Scheurtjes in de zijwanden.

Maak een laadplan: het zwaarste eerst
Voor wie alleen maar zand of bladeren vervoert, of bijvoorbeeld een auto, machine of ander voertuig, lijkt een laadplan overbodig. Toch is het handig om van tevoren te kijken naar het laadvermogen van je aanhangwagen. Daarnaast raden wij het altijd aan om de lading goed te zekeren en af te dekken. Afhankelijk van wat je vervoert kun je dit in een open aanhangwagen doen door middel van:

Een ladingnet,
Vlakzeil,
Huif,
Of spanbanden.

De lading zekeren in een gesloten aanhangwagen, lukt het beste met spanbanden of een bindsysteem. Dit systeem bestaat uit twee rails en een telescoopstang. De rails worden op de zijwanden gemonteerd. Daartussen kun je de telescoopstang klikken. Handig voor wie goederen op pallets of rolcontainers wil transporteren. Vervoer je verschillende spullen? Begin dan met de zwaarste spullen. Houd daarmee rekening met de kogeldruk van de aanhangwagen. Meer over kogeldruk lees je hier. Laad de lichtste spullen als laatste op je aanhangwagen, deze kunnen namelijk goed beschermd worden tegen uitwaaien door middel van een ladingnet. De reden waarom zie je hier.

Weerbericht-check: regen. wind en storm
Check voordat je de weg opgaat even het weerbericht. Een flinke regenbui boven een onafgedekte lading zand kan het gewicht van de lading verdubbelen doordat het zand nat wordt. Daardoor kan de aanhangwagen tijdelijk overbeladen raken. In zo’n geval kun je de kipstand beter niet gebruiken, omdat de kans bestaat dat de aanhangwagen kantelt of de hydrauliek breekt. Deze situatie kun je voorkomen door een vlakzeil over de lading heen te leggen.

Maar ook wind en storm kunnen een gevaar vormen. Bijvoorbeeld als je met een lege aanhanger de weg op gaat. De wind kan vanaf bepaalde snelheden onder de wagen slaan en er vat op krijgen, waardoor het een speelbal wordt van de wind. Dat is gevaarlijk voor jou als vervoerder, maar ook voor je medeweggebruikers.

Reinig de aanhangwagen regelmatig
Bij kans op gladheid wordt er preventief zout (pekel) gestrooid, om de wegen veilig te houden. In de herfst ligt er veel blad en modder op de weg. In de zomer heb je vaak veel stof en in de lente weet je niet of het regent, de zon schijnt of de weg door bijvoorbeeld door vee vies word. Wij adviseren om je aanhangwagen te reinigen, nadat deze in aanraking is gekomen met alles wat het weer brengt. Het zinkwerk kan bijvoorbeeld door pekel namelijk blijvend worden aangetast. Vooral bij nieuwe aanhangwagens, waarbij de zinklaag nog niet volledig is uitgewerkt, kunnen witte of zwarte vlekken ontstaan. Deze vlekken hebben overigens geen negatieve invloed op de beschermende werking van de zinklaag.

De aanhangwagen kan gewoon met water worden afgespoten. Let er wel altijd op dat het water niet in aanraking komt met de elektrische componenten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de website ga je hier mee akkoord.